هواشناسی سیستان و بلوچستان در ۲۴ ساعت آینده و پیش بینی وضعیت آب و هوا سیستان و بلوچستان فردا شنبه ۲۱ تیر ۱۴۰۴ را در این خبر بخوانید.

صفحه اقتصاد -در حالی که بارشهای رگباری پس از ماهها خشکسالی، جان تازهای به رودخانههای فصلی جنوب و مرکز سیستان و بلوچستان در روزهای پایانی این هفته بخشید، وقوع طوفان گرد و خاک و افزایش ریزگردها در شمال استان، مردم منطقه را با چالش جدی آلودگی هوا مواجه کرد.
بر اساس پیشبینی هواشناسی سیستان و بلوچستان برای فردا، کدام یک از موارد زیر محتملترین وضعیت جوی در این منطقه است؟
دوگانه باران و ریزگرد در سیستان و بلوچستان؛ از طغیان رودخانهها تا آلودگی هوا
طبیعت سیستان و بلوچستان بار دیگر چهرهای متضاد از خود نشان داد؛ در اواسط تیر ماه جاری بارشهای رگباری و موسمی، رودخانههای فصلی و محلی جنوب و مرکز استان را پس از مدتها خشکی، زنده کرد و همزمان طغیان آبراههها و مسیل ها مشکلاتی مانند مسدود شدن برخی جادههای روستایی و سختگذر را بههمراه داشت.
اما کمی آنسوتر، در شمال سیستان و بلوچستان، شرایط کاملا متفاوت است؛ وزش بادهای شدید ۱۲۰ روزه و طوفان گرد و خاک، میدان دید افقی را کاهش داده و هوای نفسگیر را بر شهرها و روستاهای منطقه حاکم کرده، در این شرایط، ساکنان منطقه سیستان با مشکلات تنفسی روبهرو شده و ریزگردها شرایط دشواری را برای مردم ایجاد کرده اند.
این وضعیت بار دیگر ضرورت توجه به مدیریت بحران و تأمین زیرساختهای امدادی و درمانی را در شرایط اقلیمی متفاوت و مخاطرات ناشی از آن مانند سیلاب یا ریزگردها یادآور میکند.
اداره کل هواشناسی سیستان و بلوچستان اواسط این هفته درباره بارش های رگباری و تشدید طوفان گرد و خاک هشدار سطح نارنجی صادر کرد؛ در این هشدار آمده بود که ناپایداریهای همرفتی و موسمی در مناطق جنوبی و مرکزی سیستان و بلوچستان بهویژه شهرستانهای سرباز، راسک، قصرقند، نیکشهر، مهرستان، سراوان، سیب و سوران، ایرانشهر، خاش و تفتان از سه شنبه تا جمعه (۱۷ تا ۲۰ تیر) افزایش مییابد.
در پیش بینی هواشناسی آمده بود که رشد ابرهای همرفتی، رگبار شدید باران، رعد و برق، وزش باد شدید و موقتی و بارش تگرگ در این مدت در مناطق مذکور می تواند مخاطرههایی مانند سیلاب و آبگرفتگی معابر بههمراه داشته باشد.
از طرفی اداره کل هواشناسی سیستان و بلوچستان درباره تداوم وزش بادهای ۱۲۰ روزه و وقوع گرد و خاک و طوفان محلی در مناطق شمالی استان خبر داد و اعلام کرد که این پدیده تا دوشنبه هفته آینده (۲۳ تیر) ادامه دارد و در این مدت افزایش غبار در زاهدان، نواحی مرکزی و جنوب استان نیز دور از انتظار نیست.
همانطور که اداره کل هواشناسی سیستان و بلوچستان پیش از این هشدار داده بود، باران های رگباری از اواسط این هفته تاکنون سبب جاری شدن سیلاب در برخی از رودخانه های فصلی و محلی مناطق مرکزی و جنوبی این استان شد؛ بارش شدید باران بههمراه طوفان از شامگاه سهشنبه تا پنجشنبه سبب طغیان رودخانههای فصلی بخش «ایرندگان» از توابع شهرستان خاش شد.
«فرشاد گرگیچ» فرماندار خاش در سیستان و بلوچستان روز پنجشنبه (۱۹ تیر) از وقوع بارشهای تند و سیلآسا و طغیان رودخانههای مهران در جوار تفتان، کارواندر و ایرندگان در جنوب خاش خبر داد و گفت: سیلاب سبب جان باختن یک نفر از ساکنان بخش ایرندگان شد.
تصاویر بسیاری نیز از بارش های رگباری و جاری شدن سیلاب در رودخانه های فصلی شهرستان های دیگری مانند مهرستان و سرباز نیز در این روزها در شبکه های اجتماعی منتشر شده است.
جاری شدن سیلاب در این مناطق از طرفی سبب مسدود شدن برخی از راه های ارتباطی و عشایری شد؛ به گفته عنایت الله ایرندگانی بخشدار ایرندگان از توابع شهرستان خاش، راه ارتباطی ۱۵ نقطه عشایری و سختگذر این بخش در ۲ روز اخیر بر اثر وقوع سیلاب مسدود شده است.
همچنین، جادههای مهرستان به ایرانشهر و ایرانشهر به سه راهی خیرآباد بهدلیل طغیان رودخانههای فصلی بر اثر بارشهای رگباری در چند روز اخیر بسته شد؛ علاوه بر این ۴۰ کیلومتری محور ایرانشهر- خاش بهدلیل بارشهای شدید و آسیب وارد شدن به پل ارتباطی مسدود شده بود که با تلاش راهداران تردد در این مسیر برقرار شد.
افزایش سرعت وزش باد در شمال استان تا ۱۰۰ کیلومتر بر ساعت
درحالیکه مناطق مرکزی و جنوبی سیستان و بلوچستان در این چند روز با معضل جاری شدن سیلاب بر اثر بارش های شدید مواجه بودند، طوفان و بادهای ۱۲۰ روزه در شمال این استان شدت گرفت و روز پنجشنبه شهرستان زابل را با بیشینه سرعت ۱۰۱ کیلومتر بر ساعت درنوردید.
طبق اطلاعات هواشناسی، وزش باد شدید شعاع میدان دید افقی را در ایستگاه فرودگاهی زابل به چهار هزار و ۵۰۰ متر کاهش داد؛ در شهرستان زهک نیز سرعت باد به ۸۳ کیلومتر بر ساعت رسید و میدان دید افقی در ایستگاه هواشناسی این منطقه تا ۷۰۰ متر کاهش یافت.
در این شرایط که مناطق شمال استان با طوفان گرد و خاک و افزایش ریزگردها مواجه بوده بر استفاده از ماسک و احتیاط در رانندگی در زمان غبارآلود بودن هوا تاکید شده است.
سقوط ۱۶ تیر برق در ایرانشهر بر اثر باد و باران
وزش باد، باران شدید و جاری شدن سیلاب در برخی از مناطق مرکزی و جنوب سیستان و بلوچستان سبب وارد شدن خسارت به زیرساخت های مختلف شد؛ به گفته مدیر امور برق شهرستان ایرانشهر در مرکز سیستان و بلوچستان، بر اثر باد و باران شدید در این منطقه در چند روز اخیر، ۱۶ اصله پایه شبکه توزیع برق و یکهزار و ۵۵۰ متر شبکه فشار متوسط دچار خسارت شد.
ابراهیم سلیمانی اظهار کرد: کارکنان امور برق ایرانشهر به محض اطلاع از این خسارت به محل های آسیب دیده اعزام شدند و برای اصلاح شبکه اقدام کردند.
ایرنا نوشت، وی، میزان خسارت وارد شده به شبکه برق ایرانشهر را حدود ۲۸ میلیارد ریال اعلام کرد و گفت: در زمان حاضر همه خطوط برق این منطقه پایدار است و مشترکان برق در صورت بروز هر گونه خسارت یا خاموشی وارده می توانند از طریق اپلیکیشن برق من، یا سامانه ۱۲۱ درخواست خود را ثبت و پیگیری کنند.
امدادرسانی هلال احمر به افراد آسیبدیده از سیلاب در سیستان و بلوچستان
معاون امداد و نجات جمعیت هلال احمر سیستان و بلوچستان نیز از امدادرسانی به ۱۱۱ نفر در قالب ۳۱ خانوار آسیب دیده از سیلاب و آبگرفتگی در چهار روستای این استان از ۱۷ تا ۱۹ تیر خبر داد.
به گفته حسن مصفا، ۵۳ نیروی این جمعیت در قالب هفت تیم در ۲ روز گذشته به افراد آسیب دیده از سیلاب و آبگرفتگی در مناطق مختلف استان امدادرسانی کردند و ۵۸ فرد آسیب دیده در قالب ۱۶ خانوار در چادر اسکان داده شدند.
معاون امداد و نجات جمعیت هلال احمر سیستان و بلوچستان گفت: ۱۶ دستگاه چادر امدادی، ۵۴ تخته موکت، ۱۵۶ تخته پتو، ۶۵ کیلوگرم نایلون، ۳۰۱ قوطی کنسرو و ۹۹ بسته اقلام زیستی مهمترین اقلام توزیع شده در بین آسیب دیدگان استان در این مدت بوده است.
بیشترین بارشهای موسمی در خاش، مهرستان، سرباز و کلات
مدیرکل ستاد مدیریت بحران استانداری سیستان و بلوچستان نیز با اشاره به فعالیت سامانه مونسون و وقوع بارشهای قابل توجه در جنوب و مرکز استان، از جاری شدن سیل و مسدود شدن برخی از جاده ها خبر داد و از شهروندان خواست تا اطلاع ثانوی از ترددهای غیرضروری در مسیرهای ارتباطی و حضور در حاشیه رودخانهها خودداری کنند.
مجید محبی افزود: در روزهای اخیر شاهد بارندگیهای قابل توجه بودیم که بیشترین میزان آن در شهرستان خاش (حوزه ایرندگان و کارواندر)، مهرستان، سرباز و کلات ثبت شده است.
وی ادامه داد: همچنین در ایرانشهر بعدازظهر چهارشنبه گذشته طوفان ناگهانی و بارش شدید رخ داد که به جاری شدن سیل و مسدود شدن چند جاده ارتباطی منجر شد.
مدیرکل ستاد مدیریت بحران استانداری سیستان و بلوچستان با اشاره به آسیب دیدن پل کیلومتر ۴۰ محور ایرانشهر به خاش در محدوده بلوچکان، افزود: محور ایرانشهر به مهرستان نیز بهدلیل بالا آمدن آب سدها مسدود شده بود اما با تلاش نیروهای راهداری و امدادی بازگشایی شد، از طرفی محور فرعی ایرانشهر به خیرآباد همچنان بسته است.
محبی اظهار کرد: وزش باد شدید، گرد و غبار و طوفان تا دوشنبه هفته آینده در حوزه سیستان ادامه دارد و مرکز سیستان و بلوچستان نیز در بعدازظهرها متاثر از این شرایط خواهد بود بهطوریکه در زاهدان پدیده گرد و غبار را شاهد خواهیم بود.
وی با تاکید بر آمادهباش کامل دستگاههای اجرایی عضو ستاد مدیریت بحران در مقابل هرگونه سیلاب احتمالی در مناطق مرکزی و جنوبی استان، به شهروندان توصیه کرد: جوانب احتیاط را رعایت و از ترددهای غیرضروری در مسیرهای ارتباطی، اسکان در بستر رودخانهها و پایین دست سدها خودداری کنند.
منبع:
ایرنا