هشدار به خریداران ارز، سکه و طلا

فهرست مطالب

کارشناسان بازارهای مالی معتقدند واگرایی در بازار ارز و طلا، یک سیگنال هشدار به بازار است؛ به‌ویژه در شرایطی که شاخص تورم نقطه به نقطه در حال کاهش و انتظارات تورمی در حال تعدیل است.

در حالی‌که بازار طلا طی هفته گذشته با رکود مواجه بود، تحرکات قیمتی در صندوق‌های طلا و کاهش قابل توجه حباب سکه توجه فعالان بازار را برانگیخت.

همزمان با تثبیت نرخ ارز در کانال ۸۲ هزار تومان، رفتار بازیگران بازار طلا نشان از انتظار برای تعدیل قیمتی و تردید در سرمایه‌گذاری جدید دارد.

برخلاف روند صعودی قیمت اونس جهانی و مقاومت نسبی دلار در بازار آزاد، صندوق‌های طلای بورسی کاهش ارزش را تجربه کردند.

مسئله‌ای که تحلیل‌گران آن را نشانه‌ای از واگرایی انتظارات در بازارهای رسمی و غیررسمی می‌دانند.

رکود در بازار ارز

قیمت دلار در هفته گذشته با وجود نوسانات خفیف، در محدوده ۸۲ هزار تومان تثبیت شد.

این وضعیت اگرچه در ظاهر نشانه‌ای از ثبات دارد، اما در باطن از انتظارات متناقض بازار حکایت دارد.

بادتوجه به انتشار اخبار مختلف در زمینه های اقتصادی و سیاسی، احتیاط در بازار ارز بیشتر شده و خریداران بزرگ از ورود پرحجم به بازار خودداری کرده‌اند.

نوسانات محدود قیمت، اما در عین حال پایین‌ماندن حجم معاملات، گویای رکودی توأم با تردید در بازار است.

کاهش حباب سکه؛ عقب‌نشینی تقاضای هیجانی

از مهم‌ترین تحولات روزهای گذشته در بازار سکه می‌توان به کاهش حباب قیمتی اشاره کرد.

حباب سکه امامی که در مقاطعی به بیش از ۲۰ میلیون تومان نیز رسیده بود، به زیر یک میلیون و ۱۰ هزار تومان کاهش یافته است.

کاهش این فاصله میان قیمت بازار و ارزش ذاتی، به‌خوبی بیانگر تعدیل انتظارات تورمی در میان بازیگران خرد و کاهش تمایل به خرید سکه با اهداف سفته‌بازانه است.

همچنین، احتمال عرضه کنترل‌شده سکه توسط بازارساز در قالب طرح‌های بانک مرکزی، از دیگر دلایل این تعدیل به شمار می‌رود.

رفتار خلاف‌جهت صندوق‌های طلا؛ اعتماد در حال ریزش؟

در حالی که قیمت جهانی طلا اندکی رشد کرده است، صندوق‌های طلای بورسی با کاهش ارزش مواجه شدند.

این در حالی است که این صندوق‌ها معمولاً با وقفه‌ای چند روزه از بازار جهانی تبعیت می‌کنند، اما افت همزمان آن‌ها با ثبات نرخ ارز و کاهش هیجان در بازار داخلی، نشان‌دهنده یک واگرایی مهم است.

تحلیل بازار طلا از زاویه‌ای دیگر

بازار طلا و ارز در هفته گذشته بیش از آنکه دچار نوسان قیمتی باشد، دستخوش تغییر رفتاری بود.

احتیاط، عقب‌نشینی هیجانات و تمرکز بر تحلیل‌های بنیادی به جای موج‌سواری خبری، نشان‌دهنده بلوغ نسبی در رفتار بازیگران این بازارهاست.

در چنین فضایی، نه رشد اونس جهانی و نه عرضه احتمالی بازارساز، به تنهایی نمی‌توانند موج جدیدی در بازار ایجاد کنند؛ آنچه آینده بازار طلا را تعیین خواهد کرد، بیش از هر چیز، تغییر انتظارات ذهنی و بازگشت یا فرار اعتماد از ابزارهای سرمایه‌گذاری رسمی مانند صندوق‌های طلاست.

چرایی واگرایی در بازارهای مالی

قاسم شعبانی، تحلیل‌گر ارشد بازارهای مالی، در گفت‌وگو با خبرنگار خبرگزاری فارس گفت: صندوق‌های طلا از ابزارهایی هستند که در فضای پرریسک مورد توجه قرار می‌گیرند. وقتی بازار طلا دچار عدم قطعیت می‌شود، سرمایه‌گذاران به‌جای ورود از طریق صندوق‌ها، ترجیح می‌دهند یا نقد بمانند یا مستقیم وارد بازار فیزیکی شوند. به‌علاوه، سیاست‌های جدید سازمان بورس در محدودسازی نوسان روزانه نیز از جذابیت این صندوق‌ها کاسته است.

این کارشناس اقتصادی ادامه داد: این واگرایی، یک سیگنال هشدار به بازار است؛ به‌ویژه در شرایطی که شاخص تورم نقطه به نقطه در حال کاهش و انتظارات تورمی در حال تعدیل است.

وی افزود: رفتار این صندوق‌ها نوعی شاخص ذهنی از روحیه سرمایه‌گذاران است. وقتی شاهد ریزش آن‌ها علی‌رغم رشد طلای جهانی هستیم، یعنی بازار داخلی چندان به صعود طلا در آینده نزدیک امیدوار نیست.